natasja.wals@nmw-sporttherapeut.nl   |   06-19190714
Follow us :-

Triggerpoint therapie

Dat zijn kleine verkrampingen in de spieren die aanvoelen als “knoopjes” of kleine pijnlijke verhardingen. Dit noemen we een triggerpoint. Ze spelen een belangrijke rol bij rugpijn, schouderklachten en hoofdpijn. Als je de oorzaak weet van het ontstaan van de triggerpoints dan kun je er wat aan doen.

Hoe ontstaat een triggerpoint?
Ze kunnen ontstaan door het niet gunstig gebruiken van de spieren. Vaak in combinatie met een verkeerd bewegingspatroon of stand van de gewrichten. Normaal zou je lichaam dat met rust of een gecorrigeerde beweging moeten kunnen oplossen. Wanneer het zenuwstelsel verstoord of overactief is, kunnen de klachten chronisch worden.
Ook een ongezond voedingspatroon of een slechte leefomgeving kunnen een rol spelen bij het ontstaan van triggerpoints. Andere oorzaken voor het ontstaan zijn: een ongeluk, overbelasting, onderbelasting, slechte ademhaling, stress, ziekten, aanwezigheid van andere triggerpoints.
De meest voorkomende oorzaak is het onderdrukken van emoties. Vooral emoties zoals boosheid, angst, woede en verdriet komen vaak voor.

Wat zijn actieve triggerpoints?
Deze zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zit. De behandeling is er niet alleen op gericht om de triggerpoint te behandelen, maar ook om de oorzaak/oorzaken te achterhalen.
Bij welke aandoeningen komen triggerpoints vaak voor?
Ze zijn vaak betrokken bij de volgende aandoeningen: hoofdpijn, migraine, artrose, rugpijn, RSI, oorsuizen, schouderklachten, stijve nek, peesontstekingen, spierscheuringen, vastzittende wervels, gevoelige tanden, gewrichtspijn en tintelingen.

Wat kun je doen aan triggerpoints?
Met gewone massage, rek-of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan ze niet weg.
Gelukkig hebben ze een voorspelbaar uitstralingsgebied. Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen ze vaak. Bovendien zijn er een heleboel technieken om de triggerpoints direct uit te schakelen en om de spanning uit het zenuwstelsel te resetten.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Dat verschilt per persoon. Na één behandeling is er al wel verlichting van de pijn.