natasja.wals@nmw-sporttherapeut.nl   |   06-19190714
Follow us :-

Ortho – Kinesio tape

Je ziet steeds meer sporters met felgekleurd tape sporten. Dit is ortho-kinesio tape. Maar wat is het nu precies? Wat doet het en welke bewijzen zijn er?

Wat is ortho-kinesio tape?

De tape is gemaakt van katoen. Het is dicht op elkaar geweven. Goedkope tape bevat veel minder vezels per cm².
De lijmlaag is veel vriendelijker voor de huid dan witte sporttape. De polyacrylaat lijmlaag is waterproof en zeer duurzaam. De tape blijft daardoor beter zitten tijdens zwemmen, bewegen en zweten. Kinesiotape heeft een betere kwaliteit lijmlaag, die beter blijft plakken, beter bestand is tegen water en zweten en vriendelijker is voor de huid.
Als de tape goed wordt aangebracht, kan je de volgende veranderingen zien: verbetering van functie, vermindering van pijn, verbetering van het spieruithoudingsvermogen en de kracht.

Wat is ortho-kinesio tape niet?

Het is geen medicatie. De kleuren hebben allemaal dezelfde eigenschappen en voordelen. De tape is geen vervanger voor revalidatie en fysiotherapie. Maar is een ondersteuning van behandelingen.

Wat kan ik bereiken met ortho-kinesio tape?

Je bereikt een vermindering van de zwelling en de pijn, verbetering van de functie en de houding, een snellere terugkeer naar de activiteit of sport en verbetering van de (sport)prestaties.

Hoe werkt ortho-kinesio tape?

De tape zorgt voor een druk vermindering tussen de huid en het onderliggende weefsel. Dit leidt tot 3 belangrijke effecten: Het fluid effect, het mechanisch effect en het neurologisch effect.
Het fluid effect: Doordat er meer ruimte komt tussen de huid en het onderliggende weefsel zorgt voor een verbeterde bloed- en lymfestroom in het getapete gebied. Dit zorgt voor een snellere afvoer van afvalstoffen. Dit bevordert de genezing.
Mechanisch effect: De tape rekt alleen in de lengte. Dit komt overeen met de eigenschappen van de huid. Dit zorgt voor extra stabiliteit, rek en bewustwording.
Neurologisch effect: Doordat de tape de huid als het ware lift, wordt de druk minder op de zenuwuiteinden net onder de huid. Het tapen over hele gespannen spieren, zorgt voor een gevoel van minder stramme en gevoelige spieren. Tapen over beschadigde, pijnlijke en zwakke spieren, zorgt voor ondersteuning van het weefsel van buitenaf.

Wanneer kan ik o.a. ortho-kinesio tape gebruiken?

 1. Om spieren te ontspannen;
 2. Om spieren tegen overbelasting te beschermen ( bijv. tennisarm);
 3. Om gewrichten te beschermen;
 4. Om pijn te dempen
 5. Om ontstekingen te reduceren;
 6. Om lymfoedeem te verminderen;
 7. Om blauwe plekken sneller te laten herstellen;
 8. Om je lichaamshouding te corrigeren;
 9. Om hooikoorts klachten te laten afnemen;
 10. Om littekens minder zichtbaar te maken;
 11. Om menstruatiepijn te verminderen;
 12. Om hoofdpijn te laten afnemen

Wanneer kun je niet tapen?

 1. Als de huid stuk is;
 2. Bij trombose;
 3. Bij zwangerschap kun je niet op bepaalde plekken tapen.